Descobreix

Llocs interés

Ermita dels Peixets

Alboraya

A Alboraia, a la vora del mar, es troba una ermita que va ser alçada en memòria d’un miracle: l’Ermita dels Peixets. Aquesta ermita, dedicada al Santíssim Sagrament, té com a fi la commemoració del miracle ocorregut, segons conta la llegenda, en el segle XIV en aquest mateix lloc.

L’any 1348 va succeir que un sacerdot va voler visitar a alguns malalts per a distribuir‑los la comunió. En el camí, mentre intentava travessar el Carraixet amb el seu mul, va esvarar en l’aigua i la píxide que contenia les hòsties va caure a l’aigua. El sacerdot no va tindre un altre remei que renunciar a buscar les hòsties disperses en el corrent, ja que havia d’escapar per a salvar la seua vida.

De sobte, alguns pescadors el van conduir a la riba perquè havien vist que alguns peixos tenien en la boca les hòsties. El sacerdot no s’ho va pensar ni un segon i es va detindre per a corroborar allò que els pescadors li havien contat i, quan va arribar, el goig va ser enorme en veure que els tres peixos del prodigi estaven allí mateix, quasi fora de l’aigua i tenint les hòsties intactes en la boca.

Va ser llavors quan el sacerdot es va agenollar i acostant el calze es va posar en oració i va resar. Uns segons després, va veure com els peixos depositaven les hòsties en el calze. Després, van saltar a l’aigua i es van perdre en el corrent fins a desaparéixer en el mar. En aquest moment el sacerdot es va adonar que estava envoltat per un grup d’homes i dones que havien seguit tots els fets de les hòsties recuperades, les quals van ser portades, més tard, en processó solemne cap a l’església.

A dia de hui encara és possible consultar els nombrosos documents que testimonien el miracle en l’Ermita dels Peixets, el mateix lloc on es va produir el miracle.

L’ermita presenta planta rectangular, d’estil neogòtic i la seua construcció data de l’any 1901. La façana està dividida verticalment en tres trams, que estan separats per contraforts rematats amb pinacles decoratius. El tram central presenta el portal d’entrada i en les seues fulles es presenten figures al·lusives al miracle. Sobre ella, en lletres ceràmiques, figura la llegenda ‘Ermita del Miracle - any 1907’. A l’interior de l’ermita, en la zona de l’altar major, es pot veure un panell ceràmic amb la representació del miracle.

Ermita dels Peixets

Obri la ubicació
Adreça

Camí Sèquia de la Mosquera, 2, 46128 Alboraia, València

Turismo Alboraya