Descobreix

Esglésies i catedrals

Església Arxiprestal de Santa Àgueda

Jérica

L’Església de Santa Àgueda la Nova de la localitat de Xèrica (comarca de l’Alt Palància, província de Castelló) es localitza en la plaça de l’Església al costat de la plaça Hermano Mariano Rodríguez. Està catalogada com bé de rellevància local.

Segons consta, l’any 1385, l’infant En Martín va donar el seu palau i l’hort adjunt per a poder disposar d’un terreny on construir la nova església de Santa Àgueda; fet que va provocar la paralització de les obres de la coneguda Ermita de Sant Roc.

D’aquesta manera es va iniciar una església que tindria estil gòtic, però que entrat el segle XVII va patir una remodelació en estil barroc, en la qual es va dur a terme la portada barroca, considerada pels experts com un exemple monumental de porta tipus retaule.

Durant la Guerra Civil Espanyola l’església va patir grans danys, per la qual cosa van ser necessaris treballs de reconstrucció, remodelació i restauració.

Es tracta d’una església de sis trams o crugies amb dues naus, central i lateral. La nau central s’obri en capelles laterals als dos costats, encara que les de la part dreta són més àmplies. Als peus se situa la Capella de la Comunió, alçada a mitjan segle XVIII, seguint les pautes d’arquitectura neoclàssica. L’Altar Major que veiem en l’actualitat és una còpia del que existia anteriorment realitzada per Regions Devastades en finalitzar la Guerra Civil. La decoració de la volta que tanca aquest tram si és l’original de la reforma barroca.

La façana d’aquesta església data de l’any 1749 i pertany al conjunt de façanes-retaule tan esteses per aquestes terres. En el mur de la part de la dreta es troben dues torrasses pertanyents al tercer cinturó de la muralla.

Iglesia Arciprestal de Santa Águeda

Obri la ubicació
Adreça

Plaza Hermano M Rodríguez, 1, 12450 Jérica, Castellón

Turismo Jérica