Descobreix

Llocs interés

Brollador i Ermita de l'Esperança

Segorbe

A tres quilòmetres de Sogorb i sobre un frondós pujol està l'ermita de l'Esperança, al costat de les restes de l’antic monestir de Jerònims, fundat a finals del s. XV i destruït en les guerres carlistes. Als peus del turó es troba el brollador, que amb el seu excel·lent cabal proveeix d'aigua a la ciutat i rega part de la seua horta, a més de proveir altres dues poblacions veïnes.

Jaume I, rei de la Corona d'Aragó, en el s. XIII, va establir el repartiment de l'aigua del Brollador de La Nostra Senyora de l'Esperança, dividint el seu cabal en set parts, cinc de les quals eren per a Sogorb, una per a Altura i una altra per a Navaixes.

El brollador vist des de l'aire sembla una enorme piscina amb forma de pernil, enmig d'un palmerar, de la qual ragen 500 litres d'aigua pura per segon.

El dimecres de la primera setmana de les Festes Patronals, entre finals d'agost i principis de setembre, els sogorbins acudeixen en romeria al brollador per a commemorar la festivitat de La Nostra Senyora de l'Esperança. Romeria que se celebra des del segle XV i que s'ha convertit en un dels reclams més importants en el conjunt de les Festes Patronals. A més de la romeria, se celebren diversos actes a l'entorn del paratge natural del brollador, entre ells una missa en l'ermita dedicada a la Verge de l'Esperança, amb l’objectiu de donar gràcies pel preuat do que és l'aigua del Brollador.

Manantial y Ermita de La Esperanza

Obri la ubicació
Telèfon
964 71 32 54
Adreça